Program


Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

A Haydneum több rendezvénnyel is megemlékezik arról, hogy Mária Terézia 1773 szeptemberében – kétszázötven éve – Eszterházára utazott. Nevezetes látogatás volt ez, amely lázba hozta a hercegi rezidencia szolgálatában állókat, feladatot adva Joseph Haydnnak is, aki művészi rangjához méltón állt helyt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 13. szombat, 19:30

A március végén indult „A Császárnő látogatása” megemlékezés-sorozat második, rendkívül izgalmasnak ígérkező koncertjének helyszíne is különleges: a Budavári Palotanegyedben az eredeti tervek alapján újraépített, csodálatos Lovardában kerül sor az előadásra. Az Orfeo Zenekar partnere ezúttal Szutrély Katalin szopránénekes, valamint Somlai Petra és Berecz Mihály fortepiano művészek lesznek.

A műsorban Haydn: L’infedeltà delusa című operájából csendülnek fel részletek, továbbá a 48. „Mária Terézia” alcímet viselő szimfónia, amely valójában nem a Császárnő látogatásának tiszteletére íródott: már évekkel korábban, 1768-ban vagy ’69-ben készen állt. A hagyomány azonban az uralkodói vizithez kapcsolta a mű születését, így aztán – mint oly sok más Haydn-szimfónián – rajta ragadt a név, és ma már így ismerik. Az est során elhangzik még a Scena di Berenice, Haydn drámai kantátája, a L’isola disabitata (A lakatlan sziget) nyitánya, egy Mozart hangversenyária, amely a szerző legéretteb bécsi stílusát képviseli és a két zongorára írt Esz-dúr versenyműve is.

 

Műsor

Haydn:

L’infedeltà delusa – nyitány, Hob. XXVIII:5

48. (C-dúr, „Mária Terézia”) szimfónia, Hob. I:48

Scena di Berenice, Hob. XXIVa:10

Haydn:

L’isola disabitata – nyitány, Hob. XXVIII:9

Mozart:

Ch’io mi scordi di te?, K. 505

Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365

 

Közreműködik

Szutrély Katalin – szoprán

Somlai Petra, Berecz Mihály – fortepiano

Orfeo Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

 

Együttműködő partner: Haydneum - Magyar Régizenei Központ Alapítvány

A Haydneum működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

Ajánlatunk


A José Luis López-Linares rendezte dokumentumfilm elsősorban Jean-Claude Carrière – tavaly elhunyt – forgatókönyvíró óriást követi, amint Goya mesterműveinek máig ható erejét kutatja egy európai kultúráról, filmvilágról, érzelmekről, festészetről és természetesen Spanyolországról szóló elmélkedéssel teli utazgatás során.

Camille Pissarro nélkül nem lett volna impresszionista mozgalom. Hiszen jogosan nevezzük őt az impresszionizmus atyjának!

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott vendég történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Ajánló


A monodráma Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezsőné írásait ötvözve női szemszögből próbálja meg átélhetővé tenni a "Karinthys" életérzést és világszemléletet…

Minden Rembrandt-kiállítást nagy várakozás előz meg, de a most bemutatandó tárlat, mely a londoni National Gallery és az amszterdami Rijksmuseum…

A Varga Livius és a Neva, azaz a Varga Livius, Nemes Zoltán és Vastag Gábor alkotta trió ez alkalommal saját és kedvenc zenekaraik ikonikus számaiból válogat.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!