Program


Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

A Haydneum több rendezvénnyel is megemlékezik arról, hogy Mária Terézia 1773 szeptemberében – kétszázötven éve – Eszterházára utazott. Nevezetes látogatás volt ez, amely lázba hozta a hercegi rezidencia szolgálatában állókat, feladatot adva Joseph Haydnnak is, aki művészi rangjához méltón állt helyt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 13. szombat, 19:30

A március végén indult „A Császárnő látogatása” megemlékezés-sorozat második, rendkívül izgalmasnak ígérkező koncertjének helyszíne is különleges: a Budavári Palotanegyedben az eredeti tervek alapján újraépített, csodálatos Lovardában kerül sor az előadásra. Az Orfeo Zenekar partnere ezúttal Szutrély Katalin szopránénekes, valamint Somlai Petra és Berecz Mihály fortepiano művészek lesznek.

A műsorban Haydn: L’infedeltà delusa című operájából csendülnek fel részletek, továbbá a 48. „Mária Terézia” alcímet viselő szimfónia, amely valójában nem a Császárnő látogatásának tiszteletére íródott: már évekkel korábban, 1768-ban vagy ’69-ben készen állt. A hagyomány azonban az uralkodói vizithez kapcsolta a mű születését, így aztán – mint oly sok más Haydn-szimfónián – rajta ragadt a név, és ma már így ismerik. Az est során elhangzik még a Scena di Berenice, Haydn drámai kantátája, a L’isola disabitata (A lakatlan sziget) nyitánya, egy Mozart hangversenyária, amely a szerző legéretteb bécsi stílusát képviseli és a két zongorára írt Esz-dúr versenyműve is.

 

Műsor

Haydn:

L’infedeltà delusa – nyitány, Hob. XXVIII:5

48. (C-dúr, „Mária Terézia”) szimfónia, Hob. I:48

Scena di Berenice, Hob. XXIVa:10

Haydn:

L’isola disabitata – nyitány, Hob. XXVIII:9

Mozart:

Ch’io mi scordi di te?, K. 505

Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365

 

Közreműködik

Szutrély Katalin – szoprán

Somlai Petra, Berecz Mihály – fortepiano

Orfeo Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

 

Együttműködő partner: Haydneum - Magyar Régizenei Központ Alapítvány

A Haydneum működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

Ajánlatunk


Gustav Klimt Csókja a világ egyik legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Talán ez a legnépszerűbb poszter a diákkollégiumok falán Pekingtől Bostonig.

Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén.

Egy cukrász, aki elveszik az édességek világában. Egy elhanyagolt asszony, aki elégedetlen sorsával. Egy fekete ruhás idegen, akiről senki sem tudja kicsoda és mit akar. Végül pedig egy torta, ami felforgatja a cukrászat mindennapjait.

Ajánló


Hogyan lett Erzsébet a magyarok kedvenc királynéja? Miként zajlottak budai tartózkodásai és mi őrzi ma is Sisi emlékét az egykori…

Ismerd meg velünk Ybl Miklós egyik remekművének történetét az építésétől egészen napjainkig és gyönyörködj a lenyűgöző budapesti panorámában!

A Mare Temporis alkotóközösséggel századfordulós családi délután várja az érdeklődőket a Várkert Bazárban. Lesz élő, interaktív történelmi játszóház, és izgalmas…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!