Program


Aposztróf - Az Arc Angyala - Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János estje - Várkert Irodalom

Aposztróf - Az Arc Angyala - Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János estje - Várkert Irodalom

Május 10-én a Várkert irodalom Aposztróf sorozatában egy színházi, irodalmi és zenei trialógusra kerül sor, melyben a fókusz az irodalmi, történelmi és emberi visszatekintésre helyeződik.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. május 10. szerda, 19:00

Aposztróf - Az Arc Angyala
Visky András, Vecsei H. Miklós és Ávéd János estje
Várkert Irodalom

Vendégünk lesz Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója, Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész és Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző.

Az est középpontjában a szakralitás ereje és a megrendítő személyes történet kerül: egy fiú, aki Erdélyben születik, első tapasztalásai fájdalomhoz és próbatételhez, a Bibliához és a szeretethez kötik: Édesapja börtönbe jutása, majd saját küzdelmes gyermekkora - édesanyjával és testvéreivel közös kitelepítése szólal meg versben, regényben, beszélgetésben és zenei közreműködő által a Várkert irodalom sorozatban.

Kitelepítés, versek, anya és apa elszakíthatatlan kapcsolata – Visky András nagysikerű kötete és a személyes történet megrendítő ereje lesz a május 10-i előadás alapja, ahol hozzá kapcsolódva Vecsei H. Miklós színművész és Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző avatja be a közönséget az anya történetébe - a fiú elmesélése alapján.

A szakrális élmény szövegben és zenében is elemeli a nézőket a fizikai térből – megértjük, miképp tudott kapaszkodó lenni egy maroknyi egymásra utalt embernek a legnehezebb időkben is Biblia - „497 / nekünk ez a könyv az egyetlen otthonunk, mutatta fel Anyánk a Szentírást, mialatt az egyre erősebb szélzúgás betöltötte az egész barakkot és külön-külön mindannyiunk szívét, mellkasát, gyomrát, üreges csontjait”

Hol születik meg az Arc Angyala bennünk, s miképp viselhetjük a szeretet bélyegét a szavak nélküli tekintetekben? Miképp határozza meg felnövésünket a trauma és hogyan lehet egymáshoz visszatalálni közel egy évtized hallgatás után?

Visky András kötetei a helyszínen megvásárolhatóak, a szerző a helyszínen az estet követően dedikál.

Háziasszony, szerkesztő: Juhász Anna irodalmár

Vendégek:
Visky András József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár
Vecsei H. Miklós Prima-díjas színművész
Ávéd János szaxofonművész, zeneszerző (Modern Art Orchestra)

„Könyv olvas könyvet, megnyílnak egymás előtt, egymásba hatolnak, lapra lap, szóra szó, illatok nemek szerint.
Ahogy megérintik egymást az ájulás, a halál, a kötetlen forma gyönyörűséges peremén.
Egymásba áramlás, szeplőtelen betűké, hangoké, véré, törekvő magoké a templomi csendben.
Ahová apám befalazta anyámat, és anyám befalazta apámat.
Azt kérték, ezt nézzük, nézzük végig figyelmesen, mozdulatról mozdulatra, majd osztozkodjunk, és menjünk utunkra."

Visky András: Ezt nézzük

Ajánlatunk


Boribon szamócát keres a réten. Szamóca helyett furcsa dolgokat talál: cipőket, inget, kalapot, és egy igazi jóbarátot. Marék Veronika Boribon és Annipanni, valamint Boribon kirándul könyvei alapján készült vidám, zenés bábelőadás.

A fotórealizmus az USA-ban az 1960-as évek végétől, Európában 1972-től kezdődő festési irányzat, mely a fényképezésen alapszik, és a részletek aprólékos kidolgozása jellemzi.

Az idén 10 éves Várkert Bazár 2017-ben alapított irodalmi sorozata mára a főváros leglátogatottabb havi irodalmi műhelye, fókuszban a klasszikus és kortárs magyar irodalommal. 75 est, 250 színpadi vendég, több tízezer látogató. Tartsanak velünk április 2-án is az Aposztróf irodalmi estjén, ahol bemutatkozik a Boldog boldogtalan – Háy János új regénye a színpadon!

Ajánló


Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem különleges és…

A Pink Floyd egy 1964-ben alakult zenekarból formálódott. Miután a zenekar megszűnt, néhány tag – Bob Klose gitáros, Roger Waters…

A legnagyobb népi írónk, Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!