Program


bAdy18+ - Ady erotikus, pajzán, pikáns szövegeiből -  Ady100 - Várkert Irodalom

bAdy18+ - Ady erotikus, pajzán, pikáns szövegeiből - Ady100 - Várkert Irodalom

100 éve halt meg Ady Endre (1877-1919), az egyetemes magyar irodalom kiemelkedő alakja, a huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. A Várkert Irodalom tematikus ADY napján célunk az, hogy a magyar irodalom egyik legnépszerűbb szerzőjét több oldalról mutassuk meg: a költő, a publicista, a nagy utazó, a szerelmes és vágyakozó férfi egyaránt fókuszba kerül programjainkon.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. november 9. szombat, 22:00

Amikor Ady megírta „Az én menyasszonyom” című verset, még nem ismerte Lédát. Ebben a versben új nőideált fogalmaz meg, egy olyan társat, aki lehet akár prostituált is. A vers az utcalány eszményítése. Részben a hagyományos szerelmi költészet eszközeit használja, de számos olyan szót, kifejezést is, ami az addigi felfogás szerint nem költői. A Meg akarlak tartani című költeményben pedig már nyíltan ír az erotikáról, a testi vágyról, a férfi lelki és testi kiszolgáltatottságáról. Az erkölcsös, ártatlan, érintetlen nő korábbi ideálja idejétmúlt lett, a nők értéke az erotika, a szexuális vonzerő. A nő karakteres, öntudatos, alapvető szerepe hogy partner, szerető, egyenrangú társ legyen. Ady leplezetlenül, saját korában botrányos módon beszél a testi szerelemről Kifejezőeszközei expresszívek, szokatlanok, szakít a szerelmi líra korábbi sablonjaival.

Előadják: Balla Eszter és Csuja Imre

Zene: Lotfi Begi

Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Ajánlatunk


Egy cukrász, aki elveszik az édességek világában. Egy elhanyagolt asszony, aki elégedetlen sorsával. Egy fekete ruhás idegen, akiről senki sem tudja kicsoda és mit akar. Végül pedig egy torta, ami felforgatja a cukrászat mindennapjait.

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

2024-ben is folytatódik a művészeti vetítéseinkhez kapcsolódó filmklubunk. Minden hónap utolsó keddi filmjét a téma meghívott szakértőjével vezetjük fel: útmutatót adunk, mire érdemes figyelni, gondolatébresztő kérdéseket vetünk fel és a téma hazai vonatkozásait is felvillantjuk.

Ajánló


A „Szelíden és szilárdan” című előadás elénk tárja Szabó Magda életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát,…

2022 után ismét a Várkert Bazárban koncertezik a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó. Annak idején villámgyorsan váltak a…

Áprilisban ismét jelentkezik a Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukciója, a Grecsó fivérek előadásában Többet magunkról címmel. Az est különös…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!