Program


Elfeledett zenei kincseink – Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje

Elfeledett zenei kincseink – Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus koncertje

1802. november 25-én gróf Széchényi Ferenc úgy döntött, hogy gazdag gyűjteményeit „édes hazámnak és a közösségnek hasznára és javára mindörökre és visszavonhatatlanul adományozom, átadom és átruházom”. Az ünnepi koncert műsora az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának jubileuma előtt tiszteleg.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. november 23. kedd, 19:00

Johann Georg Albrechtsberger (1736-1809) a XVIII. század jelentős zeneszerzője, aki két éven keresztül Győrben, az orsolyita templomban, majd élete jelentős részében Bécsben működött. Műveiből hatalmas kiadatlan anyag maradt fenn az Esterházy gyűjteményben, melyet az Országos Széchényi Könyvtárban őriznek, s mely nagy részben még ismeretlen barokk, koraklasszikus kéziratos repertoárt tartalmaz.

A mai hangversenyen Johann Georg Albrechtsberger: h-moll Miserere mellett, mely most nyáron került bemutatásra, két újkori világbemutató is el fog hangozni a szerzőtől - az Alma redemptoris Mater, egy szoprán szólóra, kórusra és zenekarra írt Mária antiphona, valamint a nagyobb zenekari apparátusra és kórusra komponált B-dúr Te Deum. Albrechtsberger művei között Gregor Joseph Wernernek (1693-1766), aki Haydn elődje volt az Esterházy család szolgálatában, két, az Adam és a Der Verlorne Sohn c. oratóriumának nyitányát hallhatjuk. 

A koncert a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várkapitányság és a Budai Polgári Közösség együttműködésében valósul meg.

Gregor Joseph WERNER (1693-1766): 

Adam, 1749 – Introductio

Johann Georg ALBRECHTSBERGER (1736-1809): 

h-moll Miserere, 1780

Gregor Joseph WERNER (1693-1766): 

Der Verlorne Sohn, 1747 – Introductio

Johann Georg ALBRECHTSBERGER (1736-1809): 

Alma redemptoris Mater (első előadás a 18-19. század óta)

Te Deum, 1805 (első előadás a 18-19. század óta)

 

Közreműködik:

Kovács Ágnes - szoprán

Balogh Eszter - alt

Komáromi Márton - tenor

Borka Ákos - basszus

Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)

Koncertmester: Kalló Zsolt

Vezényel: Vashegyi György

 

Ajánlatunk


A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti esemény nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, aki minden témát egy meghívott történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Hogyan lett Erzsébet a magyarok kedvenc királynéja? Miként zajlottak budai tartózkodásai és mi őrzi ma is Sisi emlékét az egykori Királyi Palota környékén? Sétánkon minden kiderül!

A múzeumpedagógiai foglalkozáson résztvevők megfejtik, hogy miről mesél az YBL 6 Művészeti Térben látható, a Jáky-gyűjtemény különleges képeit bemutató Vagyok, aki vagyok című kiállítás.

Ajánló


Az idén 10 éves Várkert Bazár 2017-ben alapított irodalmi sorozata mára a főváros leglátogatottabb havi irodalmi műhelye, fókuszban a klasszikus…

A legnagyobb népi írónk, Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének…

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem különleges és…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!