Program


Heuréka! - Tárlatvezetés Gál Vilmos kurátorral és Domokos Gáborral, a Gömböc egyik megalkotójával

Heuréka! - Tárlatvezetés Gál Vilmos kurátorral és Domokos Gáborral, a Gömböc egyik megalkotójával

Különleges nézőpontú tárlatvezetéssel várjuk a hazai természettudományos felfedezések iránt érdeklődőket! Gál Vilmos történész-muzeológus, a tárlat kurátora mellett vendégünk lesz Domokos Gábor építészmérnök, alkalmazott matematikus, akinek Várkonyi Péterrel közös 2007-es találmánya, az összesen két – egy stabil és egy instabil – egyensúlyi helyzetű konvex test, azaz a Gömböc a kiállításon is megjelenik.

Aktuális előadások



A kiállításról:

„Heuréka!” (Megtaláltam!) – kiáltotta Arkhimédész, amikor a legenda szerint fürdés közben felfedezte a felhajtóerőt. Ennek mintájára nevezte el Pólya György matematikus, fizikus heurisztikának azt a tudományos megismerési módot, amelynek során a kutató nem pusztán logikai következtetés, hanem tapasztalatokon nyugvó próbálkozások útján jut eredményre.

A számos hasznos felismeréshez vezető kísérletező módszer, a heurisztika tudományos rangra emelése éppen úgy magyar származású tudóshoz köthető, ahogyan a Rubik-kockától a flow-élményig, a televíziótól az mRNS-technológiáig megannyi tudományos eredmény. A kiállítás két friss Nobel-díjasunk, Karikó Katalin és Krausz Ferenc sikerének apropóján ad ízelítőt a modern kor magyar származású tudósainak korszakalkotó felfedezéseiből, amelyek kiállták az idő próbáját, és hozzájárultak jelen világunk alakulásához.

A hol klasszikusnak számító, hol újszerű vagy napjainkban kifejezetten népszerű találmányokat, tudományos eredményeket, létrehozóikat és a köztük lévő kapcsolódásokat négy tematikus blokkban mutatjuk be. Az installációkon elmerülhetünk a térben rejlő kreatív lehetőségekben, rácsodálkozhatunk arra a lendületre, amellyel az emberiség meghódította a világűrt, elkalandozhatunk a virtuális valóság alapjául szolgáló energetikai kutatások és a számítógép forrásvidékére, illetve a testi és lelki egészségünket támogató felfedezések világába is.

A szabadtéri kiállítás megtekinthető 2024. szeptember 19-től november végéig.

A tárlatvezetés időtartama: kb. 1 óra

Helyszín: Várkert Bazár, Gloriett, rámpa

Találkozási pont: A rámpa alján, az Oroszlános kapunál

Esőnap: 2024. 10. 02. szerda, 18:00

Kedvezőtlen időjárás esetén a tárlatvezetés az esőnapon valósul meg, amelyről jegyvásárlóinkat minden esetben időben tájékoztatjuk.

Tájékoztató eső, rossz időjárás esetére >>>

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!