Program


LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

Exkluzív tárlatvezetés Juhász Annával és Juhász Eszterrel.
A festő és a költő – tizenévesen ismerkedett meg: padtársak voltak a kereskedelmi iskolában, Budapesten. Barátságuk hat évtizeden keresztül, országokon és korokon átívelve tartott, halálukig.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. december 15. szombat, 15:00

Egykorúak voltak, együtt indult lobogásuk, felismerték egymás tehetségét. Csernus egyedit és utánozhatatlant alkotott festőművészként, Juhász Ferenc csodát teremtett költőként. Csernust nevezték szürnaturalisztikusnak, de a hiperrealizmus és neobarokk festőjének is. Műveiben a szocreál hagyományai is fellelhetők. Juhász Ferenc költészetét neoavantgárd, posztmodern címkékkel illették, új műfajt teremtett: a hosszúverset, „époszt”.

Csernus első portréját 1954-ben Juhász Ferencről festette. Juhász pedig segítette barátját Párizsban gyökeret ereszteni, bizonyos szempontból ő indította el francia karrierjét. A két művész egész életében levelezett egymással. Írásaikban beszámoltak a párizsi életről, körülményekről, de saját művészetükről is. Barátságuk izgalmas részleteit, a levélpapírra vetett sorokat – melyekről eddig nem is tudhatott a nagyközönség –, családi történeteket és az alkotások hátterét a tárlatvezetésen Juhász Ferenc két lánya, Juhász Eszter és Juhász Anna tolmácsolásában hallhatjuk. A költő gyermekei nemcsak végigkalauzolnak bennünket a tárlaton, hanem – mivel édesapjuk által közel három évtizeden át bejárásuk volt Csernus Montmartre-i otthonába, mindennapjaiba – leveleket, történeteket, verseket hoznak a költő és a festő életéből – egy különleges barátság emlékét.

Ajánlatunk


Nagyszabású, exkluzív koncerttel érkezik tavasszal a Várkert Bazár színpadára a kivételes tehetségű, nemzetközileg is elismert énekesnő Király Linda és a Stúdió 11 Ensemble zenekar, hogy elvarázsolja a közönséget saját szerzeményeivel és népszerű világslágerekkel. A "Harmony of Love" címet viselő produkció sztárvendége az énekesnő testvére, Király Viktor énekes, dalszerző lesz, akivel számos szívhez szóló duettet is előadnak majd, igazi örömzenével ajándékozva meg a közönséget.

A legnagyobb népi írónk, Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának: „Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25–30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával” – mondta el egy visszaemlékezésében.

Az idén 10 éves Várkert Bazár 2017-ben alapított irodalmi sorozata mára a főváros leglátogatottabb havi irodalmi műhelye, fókuszban a klasszikus és kortárs magyar irodalommal. 75 est, 250 színpadi vendég, több tízezer látogató. Tartsanak velünk április 2-án is az Aposztróf irodalmi estjén, ahol bemutatkozik a Boldog boldogtalan – Háy János új regénye a színpadon!

Ajánló


Áprilisban ismét jelentkezik a Várkert Bazár egyedülálló, saját irodalmi táncprodukciója, a Grecsó fivérek előadásában Többet magunkról címmel. Az est különös…

A „Szelíden és szilárdan” című előadás elénk tárja Szabó Magda életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát,…

Az Alhambra – a legjobb állapotban fennmaradt középkori muzulmán palotaváros – Naszrid-dinasztia kori építői olyan igényesek voltak, hogy technikájuk egy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!