Program


LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

Exkluzív tárlatvezetés Juhász Annával és Juhász Eszterrel.
A festő és a költő – tizenévesen ismerkedett meg: padtársak voltak a kereskedelmi iskolában, Budapesten. Barátságuk hat évtizeden keresztül, országokon és korokon átívelve tartott, halálukig.
 több

Egykorúak voltak, együtt indult lobogásuk, felismerték egymás tehetségét. Csernus egyedit és utánozhatatlant alkotott festőművészként, Juhász Ferenc csodát teremtett költőként. Csernust nevezték szürnaturalisztikusnak, de a hiperrealizmus és neobarokk festőjének is. Műveiben a szocreál hagyományai is fellelhetők. Juhász Ferenc költészetét neoavantgárd, posztmodern címkékkel illették, új műfajt teremtett: a hosszúverset, „époszt”.

Csernus első portréját 1954-ben Juhász Ferencről festette. Juhász pedig segítette barátját Párizsban gyökeret ereszteni, bizonyos szempontból ő indította el francia karrierjét. A két művész egész életében levelezett egymással. Írásaikban beszámoltak a párizsi életről, körülményekről, de saját művészetükről is. Barátságuk izgalmas részleteit, a levélpapírra vetett sorokat – melyekről eddig nem is tudhatott a nagyközönség –, családi történeteket és az alkotások hátterét a tárlatvezetésen Juhász Ferenc két lánya, Juhász Eszter és Juhász Anna tolmácsolásában hallhatjuk. A költő gyermekei nemcsak végigkalauzolnak bennünket a tárlaton, hanem – mivel édesapjuk által közel három évtizeden át bejárásuk volt Csernus Montmartre-i otthonába, mindennapjaiba – leveleket, történeteket, verseket hoznak a költő és a festő életéből – egy különleges barátság emlékét.

Ajánló


Tudta, hogy a Budai Várban található a város legrégibb rituális fürdője? Fedezzük fel…

Hogyan élték meg az emberek az első világháború hétköznapjait kint a fronton, illetve…

1961 és 1984 között 23 évig a Várkert Bazárban működött a korszak egyik…