Program


LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

LOBOGÓK - Csernus Tibor és Juhász Ferenc barátsága - Exkluzív tárlatvezetés

Exkluzív tárlatvezetés Juhász Annával és Juhász Eszterrel.
A festő és a költő – tizenévesen ismerkedett meg: padtársak voltak a kereskedelmi iskolában, Budapesten. Barátságuk hat évtizeden keresztül, országokon és korokon átívelve tartott, halálukig.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. december 15. szombat, 15:00

Egykorúak voltak, együtt indult lobogásuk, felismerték egymás tehetségét. Csernus egyedit és utánozhatatlant alkotott festőművészként, Juhász Ferenc csodát teremtett költőként. Csernust nevezték szürnaturalisztikusnak, de a hiperrealizmus és neobarokk festőjének is. Műveiben a szocreál hagyományai is fellelhetők. Juhász Ferenc költészetét neoavantgárd, posztmodern címkékkel illették, új műfajt teremtett: a hosszúverset, „époszt”.

Csernus első portréját 1954-ben Juhász Ferencről festette. Juhász pedig segítette barátját Párizsban gyökeret ereszteni, bizonyos szempontból ő indította el francia karrierjét. A két művész egész életében levelezett egymással. Írásaikban beszámoltak a párizsi életről, körülményekről, de saját művészetükről is. Barátságuk izgalmas részleteit, a levélpapírra vetett sorokat – melyekről eddig nem is tudhatott a nagyközönség –, családi történeteket és az alkotások hátterét a tárlatvezetésen Juhász Ferenc két lánya, Juhász Eszter és Juhász Anna tolmácsolásában hallhatjuk. A költő gyermekei nemcsak végigkalauzolnak bennünket a tárlaton, hanem – mivel édesapjuk által közel három évtizeden át bejárásuk volt Csernus Montmartre-i otthonába, mindennapjaiba – leveleket, történeteket, verseket hoznak a költő és a festő életéből – egy különleges barátság emlékét.

Ajánlatunk


Az Alhambra – a legjobb állapotban fennmaradt középkori muzulmán palotaváros – Naszrid-dinasztia kori építői olyan igényesek voltak, hogy technikájuk egy részét egészen a fraktálgeometria feltalálásáig nem tudták teljesen megmagyarázni. Mivel szinte az összes levéltári anyag megsemmisült, tervezési elveiket jószerével csak deduktív módszerekkel ismerhetjük meg.

Egy cukrász, aki elveszik az édességek világában. Egy elhanyagolt asszony, aki elégedetlen sorsával. Egy fekete ruhás idegen, akiről senki sem tudja kicsoda és mit akar. Végül pedig egy torta, ami felforgatja a cukrászat mindennapjait.

Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti fesztiválunkon! A háromnapos rendezvénysorozaton izgalmas családi eseményekkel, fergeteges koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és különleges gasztro-meglepetésekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat a Várkert Bazárban.

Ajánló


Nagyszabású, exkluzív koncerttel érkezik tavasszal a Várkert Bazár színpadára a kivételes tehetségű, nemzetközileg is elismert énekesnő Király Linda és a…

Gustav Klimt Csókja a világ egyik legismertebb és legtöbbet reprodukált festménye. Talán ez a legnépszerűbb poszter a diákkollégiumok falán Pekingtől…

2022 után ismét a Várkert Bazárban koncertezik a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó. Annak idején villámgyorsan váltak a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!