Program


Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

Mária Terézia 250 - Zenei utazás a bécsi klasszikusok korába - Klasszikusok a Lovardában

A Haydneum több rendezvénnyel is megemlékezik arról, hogy Mária Terézia 1773 szeptemberében – kétszázötven éve – Eszterházára utazott. Nevezetes látogatás volt ez, amely lázba hozta a hercegi rezidencia szolgálatában állókat, feladatot adva Joseph Haydnnak is, aki művészi rangjához méltón állt helyt.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: május 13. szombat, 19:30

A március végén indult „A Császárnő látogatása” megemlékezés-sorozat második, rendkívül izgalmasnak ígérkező koncertjének helyszíne is különleges: a Budavári Palotanegyedben az eredeti tervek alapján újraépített, csodálatos Lovardában kerül sor az előadásra. Az Orfeo Zenekar partnere ezúttal Szutrély Katalin szopránénekes, valamint Somlai Petra és Berecz Mihály fortepiano művészek lesznek.

A műsorban Haydn: L’infedeltà delusa című operájából csendülnek fel részletek, továbbá a 48. „Mária Terézia” alcímet viselő szimfónia, amely valójában nem a Császárnő látogatásának tiszteletére íródott: már évekkel korábban, 1768-ban vagy ’69-ben készen állt. A hagyomány azonban az uralkodói vizithez kapcsolta a mű születését, így aztán – mint oly sok más Haydn-szimfónián – rajta ragadt a név, és ma már így ismerik. Az est során elhangzik még a Scena di Berenice, Haydn drámai kantátája, a L’isola disabitata (A lakatlan sziget) nyitánya, egy Mozart hangversenyária, amely a szerző legéretteb bécsi stílusát képviseli és a két zongorára írt Esz-dúr versenyműve is.

 

Műsor

Haydn:

L’infedeltà delusa – nyitány, Hob. XXVIII:5

48. (C-dúr, „Mária Terézia”) szimfónia, Hob. I:48

Scena di Berenice, Hob. XXIVa:10

Haydn:

L’isola disabitata – nyitány, Hob. XXVIII:9

Mozart:

Ch’io mi scordi di te?, K. 505

Esz-dúr versenymű két zongorára, K. 365

 

Közreműködik

Szutrély Katalin – szoprán

Somlai Petra, Berecz Mihály – fortepiano

Orfeo Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

 

Együttműködő partner: Haydneum - Magyar Régizenei Központ Alapítvány

A Haydneum működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

Ajánlatunk


Különböző nemzetek zenészeinek csoportjából alakult a Barcelona Gipsy balKan Orchestra (BGKO), amely a Balkán, a közel-keleti és a mediterrán dallamok őszinte újraértelmezésével és robbanásszerű energiájával szól a közönség szívéhez.

Néhány éve már hagyománnyá vált, hogy a Random Trip csapata a Várkert Bazár falai közt zárja az évet. Idén sem lesz ez máshogy, és erre az eseményre ismét rendhagyó és nagyon ütős all-star csapatot hozott össze Delov Jávor, az improvizációs közösség vezetője.

Egy intenzív zenei élmény képeket varázsol elénk és a képek láttán is ritmusok, harmóniák szólalnak meg bennünk.

Ajánló


„Létezhet zenekar prímhegedű nélkül, fúvósok nélkül, rézfúvósok, üstdob nélkül, de nem létezhet nagybőgő nélkül.” A nagybőgő egy közvetlen beszélgetés a…

Ismerd meg velünk Ybl Miklós egyik remekművének történetét az építésétől egészen napjainkig és gyönyörködj a lenyűgöző budapesti panorámában!

A Várkert Akusztik exkluzív koncertjein népszerű zenészek lépnek ki a megszokott felállásukból vagy feltörekvő fiatal zenekarok lépnek fel, hogy hangszereikre…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!