Program


Regresszió vagy invenció? - Várkert Művészettörténeti Klub

Regresszió vagy invenció? - Várkert Művészettörténeti Klub

A Várkert Bazárban megvalósuló előadások társszervezője a Konok-Hetey Művészeti Alapítvány. A programsorozat Konok Tamás festőművész életműve előtt tisztelegve, az ő emlékére jött létre.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. december 1. szerda, 19:00

Regresszió vagy invenció - Várkert Művészettörténeti Klub 

A figuratív festészethez való visszatérés útjai a (neo)avantgárd után

Az előadás kiindulópontja Benjamin Buchloh 1981-ben megjelent, Figures of Authority, Ciphers of Regression című esszéje, amelynek provokatív tézise összefüggést feltételez a hagyományos médiumokhoz és reprezentációs eljárásokhoz - elsősorban a figuratív festészethez - való visszatérés és az autoriter társadalmi berendezkedések megerősödése között, párhuzamba állítva az 1980-as évek posztmodern “képéhségét” az 1920-30-as évek “regresszív”, klasszicizálódó festészeti tendenciáival. Az előadás Buchloh szövegével párbeszédet folytatva - olykor vitatkozva -, vizsgálja a (neo)avantgárd utáni figuratív festészet lehetséges stratégiáit és megjelenési formáit az 1960-as évek eleje és az 1980-as évek vége közötti időszakra fókuszálva, ám a kortárs festészeti tendenciákra is kitekintve.

Előadó: Dr. Fehér Dávid PhD művészettörténész, Szépművészeti Múzeum 

Ajánlatunk


"A narancsvörös sátrak is/Mint a káprázat karikái/Vagy mint izzó gömb-madarak/Kezdtek az időn kívül szállni” Henri Gonzo a Fran Palermo zenekar vezetőjeként már több mint egy évtizede a hazai popzenei élet meghatározó kulcsfigurája, április végén új felállásban lép színpadra.

Egy cukrász, aki elveszik az édességek világában. Egy elhanyagolt asszony, aki elégedetlen sorsával. Egy fekete ruhás idegen, akiről senki sem tudja kicsoda és mit akar. Végül pedig egy torta, ami felforgatja a cukrászat mindennapjait.

Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti fesztiválunkon! A háromnapos rendezvénysorozaton izgalmas családi eseményekkel, fergeteges koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és különleges gasztro-meglepetésekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat a Várkert Bazárban.

Ajánló


2024-ben is folytatódik a művészeti vetítéseinkhez kapcsolódó filmklubunk. Minden hónap utolsó keddi filmjét a téma meghívott szakértőjével vezetjük fel: útmutatót…

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a…

Hogyan lett Erzsébet a magyarok kedvenc királynéja? Miként zajlottak budai tartózkodásai és mi őrzi ma is Sisi emlékét az egykori…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!