Program


Rejtélyes történelem - A budapesti hidak históriája

Rejtélyes történelem - A budapesti hidak históriája

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott vendég történésszel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. szeptember 26. kedd, 19:00

Az évadnyitó szeptemberi est meghívott vendége Rácz Attila, Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa, főosztályvezetője, főtanácsosa, akinek a fő kutatási területe a Kádár-korszak hatalmi elitje és pártelitje, a Kádár-korszak társadalomtörténete.

Az új évadban elsőként a budapesti hidak történetét vesszük górcső alá, hiszen a ma pestinek és budainak nevezett oldalt már a római korban is híd kötötte össze, a későbbiekben pedig hajóhíd szolgálta az átkelést. A Lánchíd átadása, amelyre 1849. november 20-án került sor, azonban áttörést hozott e téren is. A későbbiekben, a Monarchia idején, majd a 20. században ugyanis sorra íveltek át az újabb és újabb hidak a Duna vizén. A beszélgetés e hidak históriáját tekinti át, különös tekintettel a 19. és 20. századra. Nyomon követhetjük a hidak felépítését az ötlettől a kivitelezésig, a hidakkal kapcsolatos vitákat, a második világháború tragikus pusztításait, egészen a legújabb budapesti híd megvalósulásáig.

Ajánlatunk


Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén.

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész, Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadásokon kivetített képek, dokumentumok és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív zenei kísérete segíti elő az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

„Amikor egy kidobott hangszert, egy zongorát átlényegítek, és megpróbálom új formában megjeleníteni, az egy kegyeleti gesztus. Olyan műveket próbálok létrehozni ezekből a kidobott, hangszerként már használhatatlan instrumentumokból, amelyek méltóak arra, hogy az emberek életében jelen legyenek, az emlékezés tárgyaivá váljanak” – mondja Barabás Márton Munkácsy-díjas képzőművész, az Aposztróf sorozat novemberi estjének egyik főszereplője.

Ajánló


Takács Dorina, vagyis Дeva, üstökösként robbant be a hazai könnyűzenei színtérre. A fiatal előadó zenéit maga írja, producereli és énekli,…

Ismerd meg velünk Ybl Miklós egyik remekművének történetét az építésétől egészen napjainkig és gyönyörködj a lenyűgöző budapesti panorámában!

Az Alhambra – a legjobb állapotban fennmaradt középkori muzulmán palotaváros – Naszrid-dinasztia kori építői olyan igényesek voltak, hogy technikájuk egy…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!