Program


Rejtélyes történelem - Balaton-kutatás alulnézetből

Rejtélyes történelem - Balaton-kutatás alulnézetből

Áprilisi estünkön Mátay Mónika a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének történésze és Trádler Henrietta történész, a Beszélő Házak projekt kutatója mutatják be, hogy milyen történelmi érdekességeket is rejt a hazánknak oly kedves balatoni régió.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. április 20. csütörtök, 19:00

Rejtélyes történelem
Balaton-kutatás alulnézetből

Izgalmas történelmi sorozatunk kevésbé ismert, vagy sokszor ismertnek vélt, ám tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt válogatott témáit. Házigazdánk Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, aki minden különleges kérdéskört meghívott vendégével jár körbe és mutat be a közönségnek. Áprilisi estünkön Mátay Mónika a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének történésze és Trádler Henrietta történész, a Beszélő Házak projekt kutatója mutatják be, hogy milyen történelmi érdekességeket is rejt a hazánknak oly kedves balatoni régió. 2015 óta dolgoznak a Beszélő Városok – Beszélő Házak kutatáson, válaszokat keresve arra, hogy a nemzeti narratívák mellett hogyan lehet megmutatni a kisvárosokban, vagy régiókban, például a Balatonnál élő emberek történetét, hogyan formálják az egyéni sorsok a helyi identitást? A biográfiai módszert ötvözik mikrotörténelemmel, történeti antropológiával. Irodalmárok, zenetörténészek, társadalomtörténészek közösen próbálják megszólítani a házak, paloták, várak egykori lakóit. A beszélgetés e kutatásról szól, különös tekintettel a Balatonra.

Vendégek:
Mátay Mónika: az ELTE Btk oktatója és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete történésze
Trádler Henrietta: történész a Beszélő Házak projekt kutatója

Ajánlatunk


Nagyszabású, exkluzív koncerttel érkezik tavasszal a Várkert Bazár színpadára a kivételes tehetségű, nemzetközileg is elismert énekesnő Király Linda és a Stúdió 11 Ensemble zenekar, hogy elvarázsolja a közönséget saját szerzeményeivel és népszerű világslágerekkel. A "Harmony of Love" címet viselő produkció sztárvendége az énekesnő testvére, Király Viktor énekes, dalszerző lesz, akivel számos szívhez szóló duettet is előadnak majd, igazi örömzenével ajándékozva meg a közönséget.

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Egy cukrász, aki elveszik az édességek világában. Egy elhanyagolt asszony, aki elégedetlen sorsával. Egy fekete ruhás idegen, akiről senki sem tudja kicsoda és mit akar. Végül pedig egy torta, ami felforgatja a cukrászat mindennapjait.

Ajánló


A „Szelíden és szilárdan” című előadás elénk tárja Szabó Magda életét, felidézi az írónő kivételes pályaívét, gyermekkorát, szüleihez fűződő kapcsolatát,…

"A narancsvörös sátrak is/Mint a káprázat karikái/Vagy mint izzó gömb-madarak/Kezdtek az időn kívül szállni” Henri Gonzo a Fran Palermo zenekar…

Ismerd meg velünk Ybl Miklós egyik remekművének történetét az építésétől egészen napjainkig és gyönyörködj a lenyűgöző budapesti panorámában!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!