Program


Rejtélyes történelem - Női szerepek a szabadságharc hadviselésének árnyékában

Rejtélyes történelem - Női szerepek a szabadságharc hadviselésének árnyékában

A Rejtélyes történelem című sorozat kevésbé ismert, vagy ismertnek vélt, de sokszor tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt egyes kérdéseit. A program házigazdája Katona Csaba történész, aki minden témát egy-egy meghívott szakemberrel jár körbe és mutat be a közönségnek.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: március 12. kedd, 19:00

Meghívott vendég: Vendég: Gulyás Adrienn történész

Az 1848–1849. évi forradalom és szabadságharc során beállt hadiállapot számos új lehetőséget teremtett arra, hogy az eseményeket korábban passzívan figyelő nők is részt vegyenek a harctéri feladatok végrehajtásában. Az újonnan felállított magyar honvédség súlyos emberhiánnyal küzdött, ezért egyre több nő vállalhatott katonai szolgálatot, így a honvédek mellett már honvédnők is dolgoztak. Ekkoriban már létezett az álhonvédnő fogalma is.

A Flór Ferenc főorvos által vezetett (VII.) Egészségügyi Osztályon belül megszervezték az Országos Kórodai Főápolónői Intézetet, amelynek élére Özv. Meszlényiné Kossuth Zsuzsanna került. A kinevezéssel hivatalosan is elismerték a nők szerepvállalásának fontosságát. A honvédnők, ápolásszervezők és ápolónők mellett zászlóanyák, katonafeleségek, kémnők és markotányosnők segítették az áprilisi törvények érvényben tartását, majd a függetlenség kivívását. A szabadságharc női szerepekre gyakorolt hatásairól Gulyás Adrienn történésszel beszélget házigazdánk, Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár történésze.

 

Ajánlatunk


Vészabó Noémi Leonardo- és Michelangelo-díjas festőművész nagysikerű workshop-sorozata az YBL6 Művészeti Térben, a Várkert Bazár új helyszínén.

A De la Motte-Beer-palotában ezúttal egy izgalmas gasztro-irodalmi előadás kel életre, amelynek alapját Dragomán György zseniális novelláival a fókuszban a kortárs magyar irodalom legjavából válogatott írások alkotják.

Ünnepeljétek velünk az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát a május 31-től június 2-ig tartó VárkertFeszt művészeti fesztiválunkon! A háromnapos rendezvénysorozaton izgalmas családi eseményekkel, fergeteges koncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel, workshopokkal és különleges gasztro-meglepetésekkel várjuk a kicsiket és a nagyokat a Várkert Bazárban.

Ajánló


Minden Rembrandt-kiállítást nagy várakozás előz meg, de a most bemutatandó tárlat, mely a londoni National Gallery és az amszterdami Rijksmuseum…

2022 után ismét a Várkert Bazárban koncertezik a nyolcvanas évek kultikus csapata, az Európa Kiadó. Annak idején villámgyorsan váltak a…

Az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadát egy háromnapos művészeti fesztivállal ünnepeljük, amellyel az újranyitás óta eltelt…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!