Program


Rejtélyes történelem - A magyar őstörténet új eredményei

Rejtélyes történelem - A magyar őstörténet új eredményei

Izgalmas történelmi sorozatunk kevésbé ismert, vagy sokszor ismertnek vélt, ám tévhitekkel övezett történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt válogatott témáit. Házigazdánk Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, aki minden különleges kérdéskört meghívott vendégével jár körbe és mutat be a közönségnek.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 23. csütörtök, 19:00

történeti témák nyomába eredve vizsgálja a magyar múlt válogatott témáit. Házigazdánk Katona Csaba történész, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának munkatársa, aki minden különleges kérdéskört meghívott vendégével jár körbe és mutat be a közönségnek.

A magyar őstörténet az 1970-es évekre kialakult konszenzus után sokáig alapvonalaiban megoldott problémának tűnt, amelyben csak kisebb részletkérdésekben folytak viták. Az egyensúly a nyelvészek, a régészek és a történészek közös munkája révén alakult ki, erős nyelvészeti túlsúllyal. A szilárdnak tűnő elmélet a 2010-es évek elején látszott megingani. Elsősorban a régészet hozott olyan új eredményeket, amelyek ellentmondtak a korábbi elképzeléseknek: a kárpát-medencei honfoglaló régészeti hagyatéknak korábban sosem látott, remek párhuzamai kerültek elő viszonylag nagy számban egyfelől Ukrajnában, másfelől a Közép- és dél-uráli régióban, ráadásul a honfoglalás időpontjához viszonylag közeli, illetve az utáni időszakból. Mindebből adódott a következtetés, hogy a magyar vándorlás a Közép-Urál irányából indult meg a 9. század középső harmadában, és viszonylag gyors volt. Ez pedig nem illeszkedett a korábbi, sok évszázados kelet-európai tartózkodást feltételező elméletekhez. Hamarosan a történeti kutatások is felzárkóztak: a források újbóli, nem csupán a magyarokat említő részekre szorítkozó elemzése új eredményeket hozott, amelyek lényegesen átrajzolták azt a képet, amit a honfoglalás előtti magyarságról eddig kialakítottunk.  

A márciusi beszélgetésen ez utóbbiak közül mutat be néhányat Katona Csaba vendégével, Sudár Balázs történésszel.

Ajánlatunk


Az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várunk minden friss levegőre vágyó filmszeretőt Budapest szívében, egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen. A vetítés előtt a film egyik alkotójával, a rendezővel, az operatőrrel vagy a főszereplővel beszélgetünk, aki betekintést enged a film kulisszái mögé, és mesél majd az előkészületről, a forgatásról és a film utóéletéről is.

A sikerhez szükséges egy zseni, aki új világokat teremtve összeköti a műfajokat, egy zenekar, aki megvalósítja azt, és a közönség, amely szívesen vesz részt egy ilyen különleges, dallamok közti kalandozáson. Augusztus végén, egy könnyed nyárbúcsúztató estén ezt az izgalmas crossover koncertet valósítja meg a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Sárközy Trió.

Ajánló


A tavalyi nagy sikerű koncert után ismét a Várkert Bazár Electric Lounge sorozatában Saya Noé. Az énekesnő hangulatos alternatív pop-noir…

A Keep Floyding Magyarország és a régió legsikeresebb Pink Floydot játszó csapata. A zenekar több mint 20 éves fennállása alatt…

Az elmúlt pár év legjobb magyar alkotásaival várunk minden friss levegőre vágyó filmszeretőt Budapest szívében, egy csodaszép, panorámás, kutyabarát helyszínen.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!